Julkaistu

LiEKe: Mad Max trilogia ja Fury Road

What: LiEKe, Mad Max trilogy and Fury Road movies
Where: Klusteri, Domus Gaudium (Leppäsuonkatu 11, ring the bell “Christina Regina” or 0405257680)
When: 20.05.2017 14:15->

LiEKe:n elokuvaillassa Klusterin Kerhohuoneella näytetään lauantaina 20.5.2017 klo 14:15 – 21:00 Mad Max trilogia ja Fury Road. Loppumisaika on arvio, sillä neljän leffan kokonaiskesto on 6 h 38 min.
Soita MatluKlusterin ovikelloa tai illan vetäjälle numeroon 0405257680 päästäksesi sisään.

Mad Max 1979 – Mad Max 2, Asfalttisoturi 1981 – Mad Max 3, Ukkosmyrsky 1985 – Mad Max 4, Fury Road 2015

Mad Max 1979
Tämä elokuva esitettiin Suomen televisiossa ensimmäisen kerran vasta vuonna 2015. Vaikka tämä alkuperäinen Mad Max elokuva oli ratkaiseva Mel Gibsonin kuuluisaksi tulemiseen, ja tuotti tuotantoon sijoitettuihin pieniin summaan nähden ennätyksellisen paljon (vasta Blair Witch Project rikkoi tuottoennätyksen), niin suurelle yleisölle elokuva on jäänyt tuntemattomaksi. Elokuvassa ei ole tapahtunut mitään katastrofia, vaikkakin yhteiskunta alkaa hajota. Maantiepoliisi Max Rockatanskylla on vaimo ja lapsi. Elokuva taustoittaa Maxin tarinan ja on erilainen kuin muut Mad Max leffat. Pieni budjetti näkyy, mutta takaa-ajokohtaukset ovat ammattitaitoisesti tehtyjä. Elokuvan alun takaa-ajo on erityisen näyttävä tuoden mieleen 70-luvun kaahauselokuvat.
Leffa tehtiin todellakin kengännauhabudjetilla. Rikollisjengiä esittävä prätkäjengi oli todellisuudessa moottoripyöräkerho Vigilantes, joka on edelleen olemassa. Näyttelijät joutuivat rooliasuissaan ja kulkuneuvoissaan pienen budjetin vuoksi ajamaan yleisillä teillä ”Vapaudu vankilasta” kortti eli selitysasiakirja taskussaan, sillä Australian poliisi ymmärrettävästi hermostui. Kortista esitetään elokuvassa sisäpiirivitsi.

Mad Max 2, Asfalttisoturi 1981
Elokuva mielletään helposti virheellisesti ensimmäiseksi Mad Max elokuvaksi. Syynä on se, että elokuvaa ei markkinoitu jatko-osana varsinkaan USA:ssa. Ensimmäisen elokuvan tv-esitysoikeuksiin liittyi riitoja, joten yleisö mielsi tämän elokuvan ensimmäiseksi. Asfalttisoturi on tosin ensimmäinen, joka aloitti dystopia-elokuvien genren tai ainakin loi niille tyypillisen kuvaston. Autiomaassa kaahataan ja öljystä tapellaan. Ydinsodasta ei puhuta mitään, pelkästään yhteiskunnan hajoamisesta anarkiaksi. Elokuva teki Mel Gibsonista supertähden ja ohjaaja George Miller siirtyi lääkäriammatista täysin elokuvaohjaajaksi.

Mad Max 3, Ukkosmyrsky 1985
Tuottaja Byron Kennedy oli kuollut ennen tätä elokuvaa. Sillä oli vaikutusta lopputulokseen, joka muistuttaa enemmän Hollywoodia kuin australialaista elokuvaa, vaikka leffa kuvattiin Australiassa. Nyt ydinsota on leffan kuvastossa mukana säteilymittareineen jne. Ei Ukkosmyrsky huono elokuva ole, sillä rahalla on saatu näyttävyyttä ja näyttelijöitä. Tina Turner suoriutuu roolistaan hyvin, vaikkei näyttelijä ammatiltaan olekaan. Tarina on toimiva, mutta elokuva välillä jumiutuu paikalleen. Kaahaamista elokuvassa on vain lopun junatakaa-ajossa.

Mad Max 4, Fury Road 2015
Kirjoittamani artikkelin leffasta löydät Sykloidista, kts.
http://sykloidi.limes.fi/mad-max-fury-road-paskan-kieltamista-eli-kitschia/

Lisätietoa Mad Max elokuvista kannattaa katsoa Peter Bartonin sivuilta http://madmaxmovies.com/
Siellä on esim. alkuperäisen Mad Max Interceptor -auton tarina ja paljon muuta yksityiskohtaista tietoa.